Predstavitev


Ideja, da se začnemo ukvarjati z avtobusnim podjetjem, se je pojavila že davnega leta 1988/89, ko so začeli v tedanjo državo Jugoslavije prihajati Rusi, kot napovedniki sprememb. Lahko so se pripeljali do Subotice, samo v primeru povabila domačinov. Kot uslovljeno uslugo za povabilo so potem domačinom podarili po navadi kolo ali kaj podobnega. S tem so prišli kupovati vse kar takrat še ni bilo v SSSR-u, tam pa niso imeli dosti tega. Domačini so pripovedovali, kakšno začudenje so doživeli Rusi, ob pogledu v polne trgovine blaga. Toda glavni nakupi so bili na ti. “Najlonski tržnici” (srbsko “najlon pijaci”), kjer je mrgolelo blaga z zahoda. Ko so se pojavili Rusi, je blaga bilo vse manj in se je pojavila potreba po novih količinah. Edina pot je bila z avti, ali avtobusi v Munhen in na Dunaj. To je bila priložnost za novi začetek… Vsaj takšno je bilo moje mnenje.

Začeli smo voziti turiste 1x tedensko v Munchen in 2x tedensko na Dunaj. Nazaj pa polni do zadnjega “zoba” blaga kot so: kasetofoni, zvočniki, zabavna elektronika… Kot so pozneje ugotovili Rusi, globlje hodijo v Jugoslavijo, boljšo blago so našli, so pokupili tudi vse lade in moskviče…

Mi smo se preselili s svojo dejavnostjo v Velenje in začeli voziti izlete…. Žal nismo imeli “vez” da dobimo posojila in kupimo novejše avtobuse (mogoče se nismo tudi upali). V glavnem z obstoječim voznim parkom smo se spustili v prevoz dijakov iz Zgornje savinjske doline. Začetek je bil težak – imeli smo inšpekcije, policijo, tehnične preglede, tudi nekaj groženj… in vse “preživeli”. Ker so podobne probleme imeli tudi drugi majhni prevozniki, smo se združili v Obrtni zbornici Slovenije, kjer smo še danes aktivni. Malo po malo, smo uspeli uveljaviti vozne rede, razširili prevoz tudi za študente in se nekako pri tem ustalili. Iz Zgornje savinjske doline vozimo v Velenje 6x na dan, za konec tedna pa še študente v Ljubljano, Maribor in Koper.

Ker to delo počasi postane monotono, smo začeli uvažat mini-buse iz Turčije. Pozneje smo začeli tudi uvajati tudi rezervne dele za avtobuse, ter počasi še sami predelovati “Furgone” v mini-buse. Zdaj imamo v nadaljnem načrtu zadano tudi otvoritev nove trgovine za rezervne dele ter razširitev dejavnosti še na aktivni turizem kot so kolesarjenje v tujini in smučanje. Kaj nam bo prihodnost prinesla ne vemo, toda trudili se bomo ostati in prizadevati pri tem, da so stranke zadovoljne!

Vizija


Vsaka naša pot ima več ciljev.

Skrb za okolje je eden od njih. In z mislijo na boljši, lepši svet se ravnamo v skladu z okoljevarstvenimi standardi: uporabljamo okolju prijazne avtobuse ter zmanjšujemo porabo goriva, energije in vode. S preusmeritvijo načina prevoza iz osebnega na javni prevoz, lahko veliko prispevamo k razbremenitvi mestnih središč in čistejšemu okolju.

Naša vizija je izjemnost na vseh področjih delovanja.

Podatki podjetja


JOSIP ŠAMU s.p.

Nove Loke 5, 3330 Mozirje
Slovenija

GSM: 051 450 555
E-pošta: samu.josip@gmail.com

Davčna številka: SI 20136366
Matična številka: 5976710000