S 1. julijem 2020 se uvajajo brezplačne vozovnice v medkrajevnem javnem potniškem prometu, ki jih bodo lahko koristili upokojenci, invalidi (imetniki invalidske evropske kartice), vojni veterani in osebe starejše od 65. leta.

Do brezplačne vozovnice so upravičeni tisti, ki niso v delovnem razmerju, ne opravljajo samostojne registrirane dejavnosti, niso poslovodne osebe gospodarske družbe ali direktorji zasebnih zavodov. Osebe, ki ustrezajo enem od kriterijev zgoraj, lahko vlogo (klik na povezavo) za pridobitev vozovnice oddajo od 24. junija dalje, s pomočjo predpisanega obrazca.

Zaradi zmanjševanja tveganj okužbe z virusom COVID-19 priporočamo, da vlagatelji za pridobitev vozovnice raje oddajo prek običajne oziroma elektronske pošte:

  • Običajna pošta: izpolnjeno VLOGO pošljejo po navadni pošti na naslov Ministrstvo za infrastrukturo, Langusova ulica 4, 1535 Ljubljana, s pripisom »brezplačna vozovnica Slovenija«.
  • Elektronska pošta: izpolnjeno VLOGO pošljejo na elektronski naslov mzi.dtmpp@gov.si in v zadevo e-pošte napišejo »brezplačna vozovnica Slovenija«.

Izpolnjeno vlogo je možno oddati tudi na prodajnem mestu Šamu Turs, Hofbauerjeva ulica 22, na glavni avtobusni postaji v Mozirju.

Stroški izdelave vozovnice bodo za upravičenca znašali 3 evre (+ stroški poštnine in plačila po povzetju). Vozovnica bo veljavna eno leto od začetka meseca, v katerem je bila izdana.

Vse uporabnike javnega potniškega prometa ob tem še opozarjamo, da je na avtobusih in vlakih še vedno potrebno upoštevati pravila in priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Postopek pridobitev brezplačne vozovnice:

  1. Upravičenci izpolnijo predpisano vlogo oziroma obrazec, ki je objavljen na spletnih straneh prevoznikov in na spletni strani Ministrstva za infrastrukturo.
  2. Upravičenci vlogo oddajo po navadni pošti in jo pošljejo na naslov Ministrstvo za infrastrukturo, Langusova ulica 4, 1535 Ljubljana, s pripisom »brezplačna vozovnica Slovenija«.
  3. Upravičenci vlogo oddajo po elektronski pošti in jo pošljejo na elektronski naslov mzi.dtmpp@gov.si in v zadevo e-pošte napišejo »brezplačna vozovnica Slovenija«.
  4. Upravičenci, ki želijo vlogo oddati fizično, se lahko zglasijo na enem od IJPP prodajnih mest.

Za dodatne informacije glede brezplačne vozovnice za upokojence so na voljo na Ministrstvu za infrastrukturo tudi na telefonski številki 01/478 84 11. Dosegljivi so ob delavnikih od 8. do 16. ure.

Hvala za razumevanje in ostanite zdravi.

Lp
Šamu Turs

Vir: povzeto po www.gov.si